Hoppa till huvudinnehållet

Missljud från hjul - Elcykel

Vad gör man när det kommer ett knäppande ljud från hjulen? 

Om ni upplever problem med att det kommer ett knäppande ljud från hjulen på er elcykel behöver ni följa nedanstående instruktioner.

Kontroll

Kontrollera så att inga ekrar sitter allt för löst.  Gå igenom samtliga ekrar och känn efter med handen hur pass spända de är. ekrar brukar i regel variera något i hur spännda de är men inga ekrar ska sitta helt löst, är ofta dessa som ger upphov till det knäppande ljudet.

Justera

Upptäcks ekrar med en allt för låg spänning behöver ekrarna justeras. 

Vänd cykeln uppochner så att du enklare kan komma åt ekrarna samt kan för hand rotera hjulet eller ta ur hjulet ur cykeln och sätt det i ett riktställ om ett sådant finns att tillgå. Använd en ekernyckel eller en liten skiftnyckel och gå igenom eker för eker och spänn om ekern är allt för svagt spänd. Ekrarna ska spännas så att de inte sitter löst och glappar, men inte så hårt att fälgen deformeras och hjulet blir skevt.

Ekrarnas spänning har stor inverkan på hjulets form, överspända ekrar drar fälgen åt sidan ekern är fäst i navet. Det är viktigt viktigt att göra små justeringar och kontrollera hela tiden att att hjulet inte blir skevt, eller ovalt.  Om fälgen har en lätt skevhet kan en något asymmetrisk spänningsgrad mellan höger och vänstersidan av hjulets ekrar vara nödvändigt för att fälgen inte ska vara skevt.

Gör alltid små justeringar och titta ofta hur pass rakt hjulet är, om du inte har ett riktställ kan det vara bra att hålla ett föremål mellan fälgkanten och cyklens ram när man roterar hjulet för att enklare se variation åt höger och vänster när man roterar hjulet för att avgöra om ekrarna bör spännas på något ställe.

Orsak

  • Det knäppande ljudet orsakas av att hjulens ekrar inte är korrekt spända vilket gör att de rör sig under belastning, och då ger upphov till ljudet när de skaver mot varandra och hjulingfästningspunkterna
  • Det är viktigt att spänna ekrarna direkt när detta upptäcks för att undvika att fälgen form ändras och i förlängningen tar skada.

 

Var denna artikel till hjälp?
0 av 0 tyckte detta var till hjälp

Kommentarer

0 kommentarer

Artikeln är stängd för kommentarer.